top of page
  • Foto van schrijverEmiel

Hoe werken de klikkies eigenlijk?

Bijgewerkt op: 1 jul. 2021

1. Klikkies

De klikkies zijn ontwikkeld om kinderen te helpen met het leren van de zwemslagen. Gericht op het zelfstandig oefenen en leren van de enkelvoudige rugslag en de schoolslag. Door de twee enkelbandjes met een magneetje te gebruiken tijdens het zwemmen, zorg je ervoor dat de benen goed sluiten en er een automatisering in de slag ontstaat. Zwembaden gebruiken de klikkies in de zwemles om kinderen de zwemslag te laten voelen. Ouders gebruiken ze om tijdens vrij zwemmen of op vakantie (alvast) te oefenen met de zwemslagen.

2. Doel van de klikkies

Ze helpen te begrijpen hoe je een goede beenslag maakt. Leren zwemmen brengt veel herhalingen en doorzettingsvermogen met zich mee. Door de klikkies hebben kinderen eerder door hoe ze de zwemslagen moeten maken en daardoor vinden ze de zwemles leuker en leren ze makkelijker.
3. Gebruik van de klikkies

De klikkies zijn op één manier te dragen.

De bandjes worden bevestigd op de enkels met de pijlen naar voren. Het halve rondje is bedoeld aan de voorkant op de wreef zodat de klikkies tijdens het zwemmen niet

zullen draaien. Als je ze goed hebt aangedaan voel je dat de magneten elkaar aantrekken wanneer je je benen sluit.


4. Vaak voorkomende problemen

De klikkies zijn in geen enkel geval een vervanging van de zwemonderwijzer, zorg dus altijd dat je je kind zelf in de gaten houdt bij het gebruik. De klikkies hebben geen drijfvermogen, dus een kind zal niet blijven drijven.


5. Meer achtergrond over techniek

De techniek om samen met je kind of tijdens de zwemles de zwemslagen te oefenen staan beschreven in het boek van Titeke Postma: Leren zwemmen is leuk! Hierin vind je handige tips om samen de zwemlagen te oefenen.


6. Veel gestelde vragen

De klikkies zijn gericht op het sluiten van de benen. Het maakt niet uit of je een twee-tact of drie-tact zwemslag aanleert. Door benen goed te sluiten voelen kinderen dat ze een slag goed gemaakt hebben en ervaren ze een succeservaring per slag. Dit zorgt voor meer plezier.

Ook buiten het zwembad kun je de klikkies gebruiken. Ga bijvoorbeeld eens samen op de bank zitten en maak de beenbeweging, blijkt zelf zeer effectief te zijn voor de herinnering van de spieren tijdens de slag.


Wij adviseren om het kind voor het zwemmen even op de badrand te zetten en met je handen te laten voelen wat kinderen moeten voelen als ze de benen sluiten bij het gebruik van de klikkies.

824 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page