Afzwemmen voor een diploma heeft al twee keer drie maanden stilgelegen. De zwemlessen zelf ook, en dit bij elkaar zorgt ervoor dat de kinderen nu later hun zwemdiploma halen. Dat is voor ouders en kinderen natuurlijk teleurstellend, want hoe graag zou je niet zien dat ze snel veilig in het water zijn en vrij kunnen zwemmen? Ook voor de zweminstructeurs is het een lastige situatie. Kinderen die al aardig op weg waren naar het diploma, hebben nu een stilstand en naar verwachting zelfs een terugval. Hoe ga je daarmee om als zwemonderwijzer? Als ouder? Zitten de zwemslagen er nog voldoende is om weer een goede start te maken?
Zwemveiligheid
Natuurlijk is het belangrijk dat kinderen goed leren zwemmen. Dat voorkomt een hoop verdrinkingen in een waterrijkland als Nederland.
Veel kinderen beginnen tussen de vier en zeven jaar aan de zwemlessen, en nu alles stilligt, blijft de groep kinderen die al op zwemles zaten staan maar de groep kinderen die nog niet begonnen waren loopt op. De wachtlijsten zijn de afgelopen maanden fors langer geworden. Bij sommige zwemscholen zijn er zelfs wachtlijsten van anderhalf jaar. Het is als ouder, en zweminstructeur, belangrijk om in deze situatie te kijken naar wat realistisch en haalbaar is.
Leren zwemmen
Leren zwemmen kost veel doorzettingsvermogen, oefening, en herhalen. Een slag moet zo gewoon worden, dat als iemand in het water valt, automatisch begint met een schoolslag of rugslag om zichzelf in veiligheid te brengen. Door de afgelopen periode zijn de wachtlijsten opgelopen. Wat kunnen we het beste doen om richting de zomer zoveel mogelijk kinderen goed te leren zwemmen. Onderstaand een paar suggesties.
Lesgeven aan grote groepen
Om zoveel mogelijk kinderen te leren zwemmen en zwemveilig te maken (zeker nu het mooie weer bijna om te hoek komt kijken) is het onvermijdelijk om met grotere groepen te werken. Maar hoe kan dit eruit zien? Dit kan voor jou net een andere manier van werken zijn, daarom een paar handvatten om de zwemlessen (in grotere groepen) weer op te pakken:
Kinderen zelfstandig aan de slag te laten gaan. Als zwemonderwijzer kun je een groepsinstructie geven, maar verder moet je de kinderen zoveel mogelijk zelf laten experimenteren.
Zet een circuit op, waarbij afwisselend wordt geoefend en aangeleerd (fase 2 van het motorisch leerproces) en geëxperimenteerd of toegepast. Bij sommige gedeeltes is de lesgever nodig, bij andere oefeningen werken de kinderen zelfstandig.
Als je werkt met een circuit kunnen ook meerdere niveaus worden samengevoegd. Dit is interessant voor de kinderen die in het laatste niveau zitten voor het diplomazwemmen. Maar ook voor de kinderen die oefenen voor diploma B en C. Ze doen allemaal mee aan het circuit, krijgen opdrachten op hun eigen niveau en volgen eventueel een individuele route langs de circuitonderdelen.
Maak eventueel meerdere lesgevers verantwoordelijk voor een grote groep kinderen en geef hen een rol in een groot lesgeefcircuit. Materialen zoals stuurkaarten, de klikkies, en iPads met filmpjes zijn bij al deze ideeën ondersteunend en stimulerend.
Het is van belang dat kinderen zoveel mogelijk zelfstandig aan de slag gaan. De klikkie kan hierbij helpen, op het eigen niveau van het kind. Omdat kinderen in welke zwemvorm dan ook, constant bewust zijn van het sluiten van de benen, voldoende stuwing maken en een bevestiging krijgen wanneer ze een goede slag maken. Hierdoor hoef je als zwemonderwijzer (of ouder) minder één op één feedback te geven en kunnen kinderen zoveel mogelijk zelf aan de slag.
Besef dat wachtlijsten en grotere groepen nu onvermijdelijk zijn, maar vergeet niet om naar de toekomst te kijken. Heel de wereld staat nu al een jaar stil, dat kan niet zonder gevolgen gaan. Verwacht niet te veel van de kinderen en laat ze vooral plezier hebben in het water, dan komt het leren zwemmen vanzelf! Laten we hopen dat we bovenstaande snel in de praktijk mogen brengen en weer lekker aan de slag mogen!
Comments